Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Ι. Καποδίστριας ~ Ο κυβερνήτης που συγκρούστηκε με το βαθύ κράτος (2ο μέρος)


Η "Μηχανή του χρόνου" στο δεύτερο μέρος της έρευνας, παρουσιάζει την ένδοξη και τραγική πορεία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και τον αγώνα του να ανασυγκροτήσει ένα κράτος από τα ερείπια της επανάστασης και τους εμφύλιους μεταξύ των ηρώων του '21.Ο διπλωμάτης που θριάμβευσε στην Ευρώπη αντιμετώπισε στην πατρίδα του, την πιο δύσκολη αποστολή της ζωής του...
 Δε δίστασε να συγκρουστεί με τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης, που δεν επιθυμούσαν την πλήρη ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους και επεχείρησε την πρώτη στάση πληρωμών. Η μεγαλύτερη μάχη του όμως, θα δινόταν με τους ίδιους τους συμπατριώτες του και ιδιαίτερα με το πολιτικό κατεστημένο: τους τοπικούς άρχοντες της εποχής, που έως τότε κινούσαν τα νήματα και διεκδικούσαν μερίδιο στην εξουσία.

Ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης πούλησε όλα τα υπάρχοντα του για να χρηματοδοτήσει το νεοσύστατο κράτος, αρνήθηκε το μισθό του και υποχρέωσε και όλους τους πολιτικούς να κάνουν το ίδιο. Παράλληλα όμως, δημιούργησε ένα συγκεντρωτικό και προσωποπαγές σύστημα διακυβέρνησης. Ανέστειλε το σύνταγμα, κατήργησε την ελευθεροτυπία και διόρισε σε υψηλές θέσεις τα δύο αδέρφια του. Οι πολιτικοί του ανίπαλοι απάντησαν με μια φράση που έμεινε παροιμειώδης: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.
 
 
Ο Γιώργης Μαυρομιχάλης, απόγονος της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων αποκαλύπτει στη Μηχανή του Χρόνου το παρασκήνιο της δολοφονίας του Καποδίστρια. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ιστορικοί που αμφισβητούν την ταυτοτητα των δολοφόνων του και υποστηρίζουν ότι έπεσε θύμα διεθνούς συνομωσίας. Το τραγικό τέλος του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη βύθισε εκ νέου τη χώρα στο χάος και λίγα χρόνια μετά οδήγησε στην έλευση του Όθωνα και της «ελέω Θεού» βασιλείας.


Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος
mixanitouxronou.gr

http://krasodad.blogspot.gr/2013/02/2.html
δείτε το βίντεο

 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...