Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Αυστρία – Δεύτερη φορά αναβάλλεται λόγω κορωνοϊού η θεμελίωση του πρώτου ελληνοορθόδοξου Μοναστηριού για το οποίο έδωσαν την ευλογία τους τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όσο και ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πάπας Βενέδικτος

 

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας Ἀρσένιος είχε δηλώσει:  “Εἶναι μοναδική εὐκαιρία μετά ἀπό χίλια χρόνια χωρισμό, μέ τή βοήθεια τῆς ρωμαιοκαθολικῆς Ἐκκλησίας νά ἀνεγερθεῖ ἕνα ὀρθόδοξο μοναστήρι……τίθεται θεμέλιος λίθος γιά νά ἀντιπαρέλθουμε τόν χωρισμό καί νά συνεχίσουμε τήν προσευχή γιά τήν ἑνότητα…..”

Ματαιώνει η πανδημία τη θεμελίωση από Πατριάρχη Βαρθολομαίο της 1ης ορθόδοξης μονής στην Αυστρία

Η τρέχουσα πανδημική εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οδηγούν στη ματαίωση της προγραμματισμένης για την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψης στην Αυστρία, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος, το μεθεπόμενο Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, θα έθετε τον θεμέλιο λίθο του πρώτου ορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία -που θα είναι και το πρώτο στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

Αρχικά, η επίσημη θεμελίωση ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Ιουνίου, αλλά είχε αναβληθεί τότε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, και τώρα θα πραγματοποιηθεί τρεις μήνες αργότερα, από κοινού, από τον μητροπολίτη Αυστρίας-έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο Εγίντιους Ζίφκοβιτς και τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ενώ τα έργα κατασκευής θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι θα ανεγερθεί στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία, σε έκταση που έχει παραχωρήσει ο εκεί ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Εγίντιους Ζίφκοβιτς στην μητρόπολη Αυστρίας, ιδικά για την ανέγερση του μοναστηριού.

Ανακοινώνοντας, τον Οκτώβριο του 2014, την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της «πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης», ο μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του, πως αυτή θα αποτελέσει «γέφυρα» που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος στο ΑΜΠΕ στη Βιέννη, η ίδρυση και λειτουργία ορθόδοξου μοναστηριού στην περιοχή δικαιοδοσίας της μητρόπολης και εξαρχίας, ήταν επιθυμία από την αρχή της ιερατείας του τον Δεκέμβριο του 2011, που ευοδώθηκε σε μια πρώτη φάση με την υπογραφή του συμβολαίου δωρεάς, έπειτα από πολύμηνες επαφές και συζητήσεις με τον επίσκοπο του Μπούργκενλαντ, Εγίντιους Ζίφκοβιτς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε παραλάβει προσωπικά, στις 11 Νοεμβρίου 2014, το δωρητήριο συμβόλαιο, σε επίσημη και ιδιαίτερου συμβολισμού τελετή στην επισκοπή της 'Αϊζενστατ, της πρωτεύουσας του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκελαντ.

Ο επίσκοπος του Μπούργκενλαντ, είχε τονίσει πως από την ενορία του εκφράζεται ιδιαίτερη χαρά για την ανέγερση του πρώτου ορθόδοξου μοναστηριού, ενόψει και του γεγονότος πως πολιούχος της πόλης Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε είναι ο Απόστολος Ανδρέας, ο ιδρυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Για την ανέγερση του μοναστηριού, ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε αποστείλει επιταγή ύψους 100.000 ευρώ, την οποία είχε παραδώσει, τέλη Φεβρουαρίου 2018, πανηγυρικά στη Βιέννη, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, ο επικεφαλής του παπικού Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια ψήφισης του αυστριακού Ομοσπονδιακού Νόμου περί Ορθοδοξίας.

Το μοναστήρι στο Σαντ Αντρέ, προβλέπεται να αποτελείται από τέσσερις πτέρυγες , διατεταγμένες σε σχήμα πλατείας, στο κέντρο της οποίας θα υπάρχει μια εκκλησία, το υψηλότερο σημείο της οποίας θα υψωθεί περίπου 13 μέτρα, και η οποία θα ανεγερθεί στην πρώτη φάση των εργασιών.

Θα ακολουθήσει η ανέγερση των άλλων κτιρίων -τα κελιά για τους μοναχούς, αίθουσες υποδοχής, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, διπλανά δωμάτια και εργαστήρια, ενώ προγραμματίζεται επίσης ένας ξενώνας.

Στην Αυστρία, όπου ο αριθμός των ορθοδόξων ανέρχεται σε περίπου 500.000, αποτελώντας τη δεύτερη θρησκευτική κοινότητα (μετά τη ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών.

Πρόκειται για τις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, που εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των ορθοδόξων επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία-hellasjournal

https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/09/blog-post_4436.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...