Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Κυθήρων προς Αλεξανδρείας: «Όσο (οι Κόπτες) βρίσκονται στην πλάνη δεν μπορούμε να τους πούμε ότι αποτελούμε την Μία Εκκλησία»

Μήνυμα Σεβασμιωτάτου Κυθήρων π. Σεραφείμ στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Πανελληνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής -26.1.2020

…Αυτό το οποίο επιθυμούμε και θέλουμε και επιδιώκουμε και ήταν και η βούλησις του αειμνήστου ιδρυτού, του μακαριστού Κωνσταντίνου, είναι να δοξάζεται το όνομα του Παναγίου Θεού εις όλα τα έθνη, έως εσχάτων της γης. Παντού, ό,τι γίνεται και ό,τι εμείς ταπεινά συμβάλουμε να είναι εις δόξαν Θεού. Δεν είναι το ενδιαφέρον μας απλώς, αγαπητοί μου αδελφοί, να στείλουμε μία οικονομική υλική βοήθεια, αλλά να χαιρόμαστε την πρόοδο την πνευματική και την άνθιση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Χριστιανικής μας Εκκλησίας, εις τα πέρατα του κόσμου.
Και αυτό παρακαλούμε, και από αυτό το βήμα έτσι αυτήν την στιγμή στέλνουμε παντού αυτό το μήνυμα, και στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος κάμνει διαρκώς την παρουσία του αισθητή σε όλη την Αφρικανική ήπειρο. Αλλά θα μου επιτρέψετε αυτήν την στιγμή να τον παρακαλέσω θερμά, δι υμών π. Σαμουήλ [σ.σ. εκπρόσωπος εκεί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας], να προσέχουμε και τα θέματα της Πίστεώς μας, γιατί έφτασε διαδικτυακά η είδησις ότι στον Κόπτη «Πατριάρχη» του είπε «είμαστε μία Εκκλησία»
Αυτό μας πονά πολύ. Δεν είμαστε μία Εκκλησία γιατί είναι η αίρεσις η οποία μας χωρίζει, είναι η πλάνη. Δεν μπορεί να έχουμε εμείς άγιο τον Διόσκορο που έχουν εκείνοι και όλα τα άλλα. Οι άνθρωποι βρίσκονται στην πλάνη. Όσο βρίσκονται στην πλάνη δεν μπορούμε να τους πούμε ότι αποτελούμε την Μία Εκκλησία.
Θα παρακαλέσω πολύ να το μεταφέρετε αυτό, και επίσης και όλα τα άλλα τα οποία πονούν σήμερα την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι το Ουκρανικό, που βλέπετε ότι υπάρχει ένας διχασμός. Έντεκα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες…. δεν μπορούν να αποδεχτούν το γενόμενον. Αυτό το οποίον έγινε να αναγνωριστούν οι σχισματικοί, οι καθηρημένοι, οι αφορισμένοι και όλα αυτά. Αυτά τα πράγματα τραυματίζουν το Σώμα της Εκκλησίας όταν παραβαίνονται οι Ιεροί Κανόνες και όταν δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας.
Τα είπε πολύ καλά ο κ. καθηγητής [σ.σ. Τσελεγγίδης] και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Βέβαια επέμενε πολύ, επέμενε πάρα πολύ στο θέμα της μετανοίας, που είναι πρακτικό θέμα, και δεν μπορεί να είμαστε στην Εκκλησία και ούτε η Εκκλησία μπορεί να ασκεί την Αποστολή Της όπως θέλει ο Θεός, εάν δεν έχουμε μετάνοια εμείς οι ίδιοι, οι κληρικοί, οι επίσκοποι και οι χριστιανοί και όλοι μας. Η μετάνοια είναι μία προϋπόθεσις μεγάλη και σοβαρή.
Έτσι λοιπόν όλα αυτά αγαπητοί μου αδελφοί πρέπει να τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν γιατί η ενότητα της Πίστεως και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος εξασφαλίζεται εν τη Εκκλησία η Οποία είναι η Μία και Μόνη, η Ορθόδοξος Καθολική Εκκλησία. Είναι η ταμειούχος της Θείας Χάριτος, είναι το θεραπευτήριο των ψυχών. Είναι λοιπόν το εργαστήριο της μετανοίας και το εργαστήριο της σωτηρίας η Εκκλησία μας. Μέσα στην Εκκλησία μας σωζόμεθα, όταν είμεθα ενσωματωμένοι στο Σώμα της Αγίας Εκκλησίας που κεφαλή έχει τον ίδιο τον Χριστό.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πολλές οι εκκλησίες. Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κάθε ομολογία ως εκκλησία. Μία είναι και Μόνη η Αγία του Χριστού Εκκλησία που Την ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως.

Αυτά λοιπόν θα ήθελα να πω αυτήν την ώρα με πολύ πόνο ψυχής αγαπητοί μου αδελφοί, γιατί δεν πάνε καλά τα πράγματα όταν εκτροχιαζόμαστε από την πνευματική αυτή τροχιά της Εκκλησίας μας, που είναι η Ευαγγελική διδασκαλία, η διδασκαλία των Αγίων Πατέρων, οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, οι Κανόνες της Εκκλησίας μας, οι δογματικοί όροι, που πρέπει ως κόρην οφθαλμού όλα αυτά να τα προσέχουμε.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...