Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019

Έχει ευθύνη η Εκκλησία για το κατάντημα της κοινωνίας;


Μας ρωτήσατε το εξής: Είμαστε μια χώρα όπου το 90% είναι ορθόδοξοι, δεν είναι μια αποτυχία της εκκλησίας το γεγονός ότι έχει ευθύνες για μια τόσο εγωιστική κοινωνία όπως είναι η ελληνική;


1)Η ερώτησή σας από την αρχή είναι διατυπωμένη λάθος. Λέτε «εκκλησία».
Τι είναι εκκλησία για εσάς; Δεν είναι κλήρος και λαός μαζί; Μάλλον με τον όρο «εκκλησία» εννοείται μόνο την διοικούσα εκκλησία, δηλαδή τους αρχιερείς και τους ιερείς και όχι τον λαό. Αυτό είναι λάθος.
Ας πάρουμε όμως ως εκκλησία –σύμφωνα με το σκεπτικό σας- μόνο τον κλήρο. Τότε θα λέγαμε ότι σίγουρα υπάρχει κάποιο μέρος ευθύνης και σ’αυτούς. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι ο κλήρος δεν ήρθε ουρανοκατέβατος, αλλά πηγάζει μέσα από τον πιστό λαό. Ως άνθρωποι λοιπόν οι κληρικοί ίσως κάνουν λάθη. Όμως σίγουρα δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις ότι ευθύνονται για το κατάντημα της κοινωνίας.

Δεν μπορούμε να μιλούμε με γενικότητες, δεν μπορούμε να κατηγορούμε το σύνολο του κλήρου για κάποια λάθη που έχουν γίνει από ένα μέρος του κλήρου. Όπως έλεγε ένας γέροντας, θέλετε καλούς ιερείς, κάντε τα παιδιά σας. Κατηγορούμε τους ιερείς ότι δεν είναι καλοί, ότι τα χωριά μας σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν ιερέα. Ποιος ευθύνεται γι’αυτό; Η διοικούσα εκκλησία; Φυσικά όχι. Την ευθύνη έχει ο λαός, την ευθύνη έχουν οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν οτιδήποτε άλλο, αλλά όχι ιερείς.
Τί υποκρισία; Να κατηγορείς τον εκάστοτε αρχιερέα ότι δεν έστειλε ιερέα στο χωριό τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα (λες και το κάνει επίτηδες) και από τη άλλη ολόκληρο το χωριό εδώ και δεκαετίες να μην έχει ούτε έναν άνθρωπο που να θέλει να διακονήσει ως ιερέας στο χωριό του. Να περνούν οι γενιές των ανθρώπων και ούτε ένας!...ούτε ένας να μην θέλει να γίνει ιερέας. Ενώ από την άλλη όλοι να κατηγορούν την διοικούσα εκκλησία για αδιαφορία. Ποιος είναι τελικά ο αδιάφορος;
2)Έχει μέρος ευθύνης ο κλήρος για την τόσο εγωιστική κοινωνία; Έχει. Όπως έχει ευθύνη ένας δάσκαλος για την αποτυχία του μαθητή του. Όμως τελικά, ποιος ευθύνεται πιο πολύ; Ο δάσκαλος ή ο μαθητής; Μάλλον ο μαθητής για την αδιαφορία του. Μπορεί ο δάσκαλος να έκανε κάποια λάθη, όμως δεν ευθύνεται για την αποτυχία του μαθητή. Εάν υπήρχε ενδιαφέρον από το μαθητή θα άλλαζε διδάσκαλο, θα πήγαινε σε κάποιον άλλο που θα του μετέδιδε καλύτερα τις γνώσεις που επιζητούσε.
3) Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλούμε για μια πνευματική αποτυχία. Ειδικά σε πνευματικά θέματα την ευθύνη τη φέρει κυρίως -αν όχι εξολοκλήρου- ο ίδιος ο άνθρωπος. Σίγουρα παίζουν ρόλο και οι δίπλα του αλλά την ευθύνη των πράξεων, των λόγων, της στάσης ζωής του την επιλέγει ελεύθερα ο ίδιος ο άνθρωπος.
Με το σκεπτικό σας θα έπρεπε να κατηγορήσουμε και τον Θεό ότι απέτυχε για την παρακοή των πρωτοπλάστων, το Θείο Βρέφος για την σφαγή των νηπίων από τον μανιώδη Ηρώδη. Θα έπρεπε να κατηγορήσουμε τον Χριστό για τον Ιούδα και τους σταυρωτάς Του, τους Αποστόλους για τους διώκτες τους, τους Μάρτυρες για τους δημίους τους, τους Θεοφόρους Πατέρες για τους αιρεσιάρχες που πλάνεψαν και πλανούν εκατομμύρια ανθρώπων. Όμως κάτι τέτοιο θα είναι αναληθές.
4)Η πνευματική αναγέννηση και πρόοδος στηρίζεται στην ελευθερία, στηρίζεται στο αυτεξούσιο.
Είναι πολύ βολικό να βρίσκουμε κουσούρια στους άλλους ώστε να δικαιολογούμε την δική μας ανεπάρκεια.
Είναι εύκολο να λέμε «με έκοψε ο καθηγητής» από το να λέμε «κόπηκα γιατί δεν διάβασα». Από την άλλη μεριά λέμε «πέρασα το μάθημα» και όχι «με πέρασε ο καθηγητής». Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το πρόβλημά μας είναι πολύ μεγάλο. Για όλα τα κακά κατηγορούμε τον Θεό, την Εκκλησία Του, τους ιερείς, τους πολιτικούς, τους άλλους...βάζουμε ταμπέλες σε όλους και όλα, και το κυριότερο βγάζουμε την ουρά μας απ’έξω.
5) Η πραγματική αποτυχία είναι να αντιμετωπίζεις την αποτυχία του συνόλου ως ευκαιρία για κατάκριση των άλλων και όχι ως αφορμή για αυτοκριτική. Αποτυχία είναι να σηκώνεις τα χέρια σου και να μουτζώνεις, να βρίζεις, να γιουχάρεις τους άλλους χωρίς να σκέφτεσαι τα δικά σου λάθη και σφάλματα.
Αποτυχία είναι να θέλουμε να βρούμε παντού και πάντοτε κάποιον Ηρώδη για να κατηγορήσουμε αφήνοντας τον Ηρώδη που κρύβουμε μέσα μας να μεγαλουργεί...
Αποτυχία είναι να θεωρούμε Εκκλησία μόνο τους ιερείς και όχι τον εαυτό μου, τον δίπλα μου, την οικογένειά μου...
Όταν η μετάνοια και η ταπείνωση έρθει στην ζωή μας, τότε και μόνο τότε θα αντιληφθούμε το κακό που έχουμε προκαλέσει εμείς οι ίδιοι στην κοινωνία παύοντας να κατηγορούμε τους άλλους. Διότι τελικά οι άλλοι είμαστε εμείς κι ας μην θέλουμε να το παραδεχτούμε...

αρχιμ.Παύλος Παπαδόπουλος.

http://imverias.blogspot.gr

3 σχόλια:

 1. ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.ΠΑΛΑΙΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ Ο ΝΑΟΣ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΓΕΜΕΤΟΣ.
  ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ -ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΕΩΘΙΝΟ- ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΣ.
  ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.ΦΟΛΚΛΟΡ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ κ ΕΠΕΙΔΗΞΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ.
  ΑΠΟΤΥΧΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ.
  ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ''ΚΥΡΙΩΝ'' ΟΠΟΥ ''ΠΑΡΑΓΟΥΝ'' ΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ κ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ.
  ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΝΟΙΩΣΑ Τ Η Ν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.
  ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ κ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ.ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΑ κ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΣΤΟΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΤΣΑΜΠΙΑ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΙ.ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΤΡΑΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ κ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.
  ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛ.ΣΤΑΔΙΟ κ ΤΑ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΡΚΙΝΚ ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.
  ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ΠΩΣ ΕΔΡΑΣΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΥΛΙΤΗΣΜΟ κ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
  ΤΟ ΚΑΚΟ ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΕ.Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΟΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΣΠΑΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ.ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.
  ΑΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ...ΑΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟ κ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ...ΤΟΤΕ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ...ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ...ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ κ ΤΟΝ ΒΟΣΚΟ ΜΑΖΙ.
  ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
  - Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ -

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΓΚΡΙΝΙΑ,ΓΚΡΙΝΙΑ,ΓΚΡΙΝΙΑ....ΑΥΤΟΛΥΠΗΣΗ,ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΙΑ....ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Καλλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητέ πάτερ Παπαδόπουλε... Σαφώς ΕΚΚΛΗΣΙΑ είναι κλήρος και λαός μαζί...όμως, τον κλήρο ( ανώτερο ) ουδέποτε τον επέλεξε ο λαός. Ως εκ τούτου την απάντηση την δίνει Ο Κύριος στο κατά Ιωάννη κεφάλαιο 10. Εκεί υπάρχει η απάντηση για τα αίτια που κατήντησε η εκκλησία σε αυτά τα άσχημα αποτελέσματα. Διότι ο κλήρος ποτέ δεν νοιάζεται αληθινά για τον λαό, ποτέ δεν συνεργάζεται με τον ευσεβή λαό, αλλά αυταρέσκετε να έχει τις πρωτοκαθεδρίες για να θρέφει την κενοδοξία του ή την μεγαλομανία του. Και καταντήσαμε να έχουμε πολλούς ( ΄δηθεν ) διδασκάλους αλλά μάλλον ΚΑΝΕΝΑΝ πατερα, όπως είπε ο Θείος Πάυλος στους Κορινθίους ! ! ! Ο Οσιος Παίσιος είπε...θα ερθει ο προφήτης Ηλίας και θα πάρει κεφάλια κληρικών ( του διαβόλου ) ! ! !

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...