Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Ο δάσκαλος του Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν... χριστιανός!

 
Ο ιδρυτής και πρώτος αρχηγός ενός από τα μεγαλύτερα τουρκικά ισλαμικά τάγματα, ο Said-i Nursi, ο οποίος ήταν και ο δάσκαλος του Φετουλάχ Γκιουλέν, ήταν…. Χριστιανός, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα του Τούρκου συγγραφέα μελετητή των ταγμάτων, Yusuf Karaca.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Said-i Nursi είχε τακτικές επαφές με χριστιανούς με τους οποίους είχε εκδηλώσει τις κοινές τους πεποιθήσεις. Μάλιστα είχε αλληλογραφία με Papa XII. Pius, με τον οποίο αντάλλαζε απόψεις για τον τότε κίνδυνο της άθεης Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που είχαν παρακολουθήσει τότε κύκλοι του ΝΑΤΟ.

Ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο που συνηγορεί σε αυτές τις απόψεις για την ταυτότητα του, είναι ότι ο Sait Nursi όπως και ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν δεν πήγαν ποτέ να προσκυνήσουν στην Μέκκα, παρά του ότι η Hacca, δηλαδή το προσκύνημα στην Μέκκα, είναι ένας από τους 5 απαραίτητους όρους πίστεως για ένα μουσουλμάνο.

 
Το περίεργο επίσης, όπως αναφέρει ο Τούρκος μελετητής, είναι ότι σήμερα παρά του ότι ο Sait Nursi είναι από τους ιδρυτές ενός από τα μεγαλύτερα τουρκικά μουσουλμανικά τάγματα, των Nurçular, που είναι το πατρικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, δεν είναι καθορισμένο που υπάρχει το μνήμα του όπως υπάρχουν για άλλους ιδρυτές ταγμάτων, όπως των Σουλεϊμαντζιλάρ, που είναι και τόποι προσκυνήματος.

Η πιθανή κρυφή χριστιανική ταυτότητα του Sait Nursi, όπως και του Γκιουλέν, εξηγεί ίσως γιατί οι Αμερικανοί είχαν πάντα υπό την προστασία τους τον Φετουλάχ Γκιουλέν καθώς τον προόριζαν να δημιουργήσει ένα διαφορετικό Ισλάμ, πολύ διαφορετικό από τα εξτρεμιστικό και άκρως επεκτατικό του Ταγίπ Ερντογάν. Γι αυτό και τον στήριξαν να δημιουργήσει ένα τεράστιο εκπαιδευτικό ιεραποστολικό δίκτυο στην Τουρκία και σε πολλές άλλες χώρες. [nikosxeiladakis]

http://karfotiko.blogspot.com 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...