Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

«Σχίσμα» και στο Άγιο Όρος με αφορμή την σφαγή Φαναρίου-Μόσχας για το ουκρανικό

Το πρόβλημα μεταφέρθηκε και στο “περιβόλι της Παναγιάς” με αφορμή την επίθεση του Φαναρίου στο Πατριαρχείο της Μόσχας μέσω ουκρανικού.

Το Άγιο Όρος έχει μετατραπεί δυστυχώς σε πεδίο διαμάχης μεταξύ Δύσης και Ορθοδοξίας και το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα αποτέλεσε ακόμη μια αφορμή.

Τελευταίο παράδειγμα η παρέμβαση του ηγουμένου της μονής Αγίου Παύλου. Ο 87χρονος Γέροντας Παρθένιος δήλωσε με νόημα πως “η σοφία πιθανότατα προτείνει για πόσο μακριά είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας. Κατά τη γνώμη μου, όλες οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πρέπει να ενωθούν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία” και επισημαίνοντας τον καθολικό χαρακτήρα του ουκρανικού ζητήματος, ο Αγιορείτης γέροντας τόνισε: "Αν η Ουκρανία εισέλθει στην Ευρώπη, χειρότερα πράγματα θα συμβούν απ ‘ό,τι συνέβη στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να προσευχόμαστε στον Θεό, στην Άγια Θεοτόκο, στους Αγίους. Μόνο ο Κύριος μπορεί να μας απελευθερώσει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία τώρα βρισκόμαστε".

Αλλά και ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ έχει τοποθετηθεί υπερ της κανονικότητας στο ουκρανικό, ενώ και πρόσφατα μίλησε φιλικά για την Ρωσία.
Και βέβαια δεν μπορεί κανείς να λησμονήσει πως μια ολόκληρη μονή, η ρωσική του Αγίου Παντελεήμονος, δεν θα μνημονεύει τον Βαρθολομαίο.

Υπενθυμίζεται πως το Άγιο Όρος τελεί πνευματικά υπό την ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, εξ ου και δεν επιτρέπεται η μνημόνευση άλλου Επισκόπου πλην του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η συγκεκριμένη μονή βέβαια πήρε θέση πρώτη πρώτη όταν από τον Μαϊο κι όλας και τις πρώτες στιγμές αποκάλυψης των τεταμένων σχέσεων Φαναρίου-Μόσχας, ο ηγούμενος της Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος επέλεξε να προσκαλέσει εκ νέου τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο να επισκεφθεί το Άγιο Όρος και τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος !

Η επίσημη πρόσκληση παραδόθηκε στις 8 Μαΐου στον Πατριάρχη Μόσχας από τον ίδιο τον ηγούμενο που βρέθηκε στην ρωσική πρωτεύουσα.

Κατά την διάρκεια της συνάντηση ο Πατριάρχης Κύριλλος μίλησε με θερμά για τον Αρχιμανδρίτη Ευλογιο και σημείωσε ότι θυμάται ιδαίτερα τα προσκυνήματα του στο Άγιον Όρος. Η τελευταία προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 και αφιερώθηκε στη 1000ή επέτειο της παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος. Ήταν λίγες ημέρες μόνο πριν την Σύνοδο του Κολυμπαρίου, όπου και τελικά οι Ρώσοι δεν κατέβηκαν…

Ο Αρχιμανδρίτης Ευλογιος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ρώσο Προκαθήμενο για τη συνεχή φροντίδα του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τον ηγούμενο, όλη η αδελφότητα του μοναστηριού θυμάται την τελευταία επίσκεψη του Πατριάρχη και ζητά από εκείνον να ξαναεπισκεφθεί το Άγιο Όρος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος συζητησαν την περαιτέρω ανάπτυξη της ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονα.

Στον αντίποδα λοιπόν οι “Φαναριώτικες” μονές, τους ηγούμενους των οποίων που τους χάνει που τους βρίσκει κανείς είναι στην Κωνσταντινούπολη.

Η νέα αδελφότητα λοιπόν από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου και η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, αλλά και η Ιερά Μονή Ιβήρων θυμήθηκαν εν μέσω της έντονης αυτής αντιπαράθεσης των δύο ισχυρών πόλων της Ορθοδοξίας να πραγματοποίησουν τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου και ώρα 18.00, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, εκδήλωση με θέμα

«Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους και οι ρωσικές διεκδικήσεις την περίοδο 1912-1913».

Στην εκδήλωση οι καθηγούμενοι των συγκεκριμένων μονών θα παραβρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Στην εκδήλωση ο νομικός κ. Διογένης Καραγιαννακίδης θα παρουσιάσει το σχετικό με το θέμα βιβλίο του.

Επίσης, θα ομιλήσει ο προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, ο οποίος θα αναπτύξει την ιστορική και διαχρονική διάσταση του θέματος. 

(Ο π.Βασίλειος Γοντικάκης είχε ζητήσει από το Φανάρι να μην αγιοκαταταχθεί ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος).

Η εκδήλωση διεξάγεται με την φροντίδα του Συλλόγου Φίλων της Ι.Μ.Εσφιγμένου.

Και βέβαια κερασάκι στην τούρτα οι μεμονωμένοι μοναχοί που έχουν διακόψει την μνημόνευση του Βαρθολομαίου εδώ και πολύ καιρό και διώκονται ανηλεώς.

Και υπάρχουν και εκείνοι που το κάνουν χωρίς να το πιστεύουν…. Ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης πρόσφατα δήλωσε «Ναι, μνημονεύουμε τον πατριάρχη, αλλά ”εδω” μας κάθεται… δεν το σηκώνει η ψυχή μας»

Είναι σαφές λοιπόν πως ενός κακού μύρια έπονται για την Ορθοδοξία και το παιχνίδι εξουσίας του Φαναρίου έχει μεταφερθεί και στο “περιβόλι της Παναγιάς”.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...