Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

H Ουκρανία μίλησε! Λαοθάλασσα παρά τους τραμπουκισμούς στις εκδηλώσεις της κανονικής Εκκλησίας (ΦΩΤΟ)-Κύριλλος: Δεν θα δεχτούμε ποτέ την αυτοκεφαλία


Παρά τους τραμπουκισμούς και τα αμέτρητα εμπόδια των σχισματικών-εθνικιστών οι πιστοί της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας έδωσαν βροντερό παρών στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως στο Κίεβο.



Η μεγαλειώδης πομπή που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο την Παρασκευή το απόγευμα για να τιμηθει η 1030η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως συγκέντρωσε 250.000 πιστούς από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας και από άλλες χώρες, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν έλειψαν πάντως τα παρατράγουδα…. 9 λεωφορεία γεμάτα προσκυνητές σταμάτησαν στη μέση της νύχτας στην επαρχία Ζαπορόζιε από ιδιωτικά αυτοκίνητα. Εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ζαπορόζιε σημείωσε ότι οι άνδρες στα αυτοκίνητα ήταν οπλισμένοι. Κλήθηκε η αστυνομία και τα λεωφορεία τελικά πέρασαν.

Άλλα 5 λεωφορεία στην ίδια περιοχή σταμάτησαν εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν αναφορές για βόμβες στα λεωφορεία τους, αναφέρει επίσης η ιστοσελίδα της Εκκλησίας. Ωστόσο, η αστυνομία διασκορπίστηκε όταν οι προσκυνητές έβγαλαν τα κινητά τους τηλέφωνα για να τραβήξουν βίντεο από το περιστατικό και τα λεωφορεία τελικά είχαν τη δυνατότητα να περάσουν.
Αναφορικά με τις εκδηλώσεις ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, Βασίλι Ανισίμοφ δήλωσε: «Οι συμμετέχοντες στη σημερινή πομπή κινήθηκαν με μια ισχυρή ροή προς το κέντρο της πρωτεύουσας για τρεις ώρες. Ήταν ένα θαυμάσιο γεγονός».











Συνολικά 100.000 άτομα παρακολούθησαν τον εορτασμό πέρυσι.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών πριν από την 1.030η επέτειο του εκχριστιανισμού της Ρωσίας επαίνεσε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς που ζουν στην Ουκρανία γιατί είναι γενναίοι παραμένοντας πιστοί στην κανονική Εκκλησία παρά τις πολιτικές συνθήκες.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολη τώρα, είναι δύσκολο, με την έννοια ότι ο εχθρός της ανθρώπινης φυλής προσπαθεί να σπείρει τον σκώληκα και να διαιρεί τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στην Ουκρανία .. Και αν κοιτάξει κανείς τι συμβαίνει, ακόμη και από καθαρά κοινωνιολογική άποψη, μπορούμε να δούμε ότι οι άνθρωποι που έχουν ρίζες στην παράδοση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας […] δεν εγκαταλείπουν την Εκκλησία, διατηρούν την πίστη τους ακόμη και όταν αυτό τους οδηγεί σε σωματική, πνευματική και ηθική βλάβη», ανέφερε ο πατριάρχης.

Ο πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι όταν λέει «ρωσικά» δεν σημαίνει τον λαό της Ρωσίας, αλλά εννοεί οι Ρώσοι με την έννοια ότι η λέξη έγινε κατανοητή από το αρχαίο Βυζάντιο, από όπου ήρθε η ορθόδοξη πίστη στο Ρωσό.

«Οι Βυζαντινοί χρησιμοποίησαν τη λέξη Ross για να σποκαλέσουν όλους τους ανθρώπους που ζούσαν ανάμεσα στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Οι Βυζαντινοί χρησιμοποίησαν τη λέξη Ross για να αποκαλέσουν όλους εκείνους τους ανθρώπους που ήταν πολυεθνικοί, τότε υπήρξαν διαφορετικές φυλές, σλαβικές και νορμανδικές φυλές, ο λόγος μεταφράζεται στη γλώσσα μας ως «ρωσικά»», είπε.

Βέβαια ο Πατριάρχηςδεν παρέλειωε να αναφερθεί και στο θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν θα δεχτεί ποτέ την ιδέα της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπό την καθοδήγηση των αδιάψευτων ιερών κανόνων και αδιαμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων, δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το Βυζαντινό γραμμικό του Δνείπερου, την παράδοση που επιστρέφει στον Άγιο Βλαδίμηρο τον Μεγάλο Πρίγκιπα και Ισαπόστολο. Η πρσπάθεια διαχωρισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Πατριαρχείου της Μόσχας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφή της πανορθόδοξης πλάστιγγας «, δήλωσε ο ρωσός ηγέτης της εκκλησίας σε συνάντηση με εκπροσώπους δέκα τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι έφθασαν για τον εορτασμό της 1.030ης επετείου.

«Στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το Κίεβο δεν είναι μια συνηθισμένη πόλη αλλά η μητέρα των ρωσικών πόλεων, ο τόπος του χριστιανισμού της Ρωσίας και της γενέτειρας της Ρωσικής Ορθοδοξίας, είναι τόσο άγιος όσο η Κωνσταντινούπολη ή η Ιερουσαλήμ για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ή το Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε.

«Επί του παρόντος, οι δυνάμεις που είναι ξένες στη θρησκεία μας προσπαθούν σκοπίμως να καταστρέψουν την ενότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η πίεση είναι πλέον βαρύτερη στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, στον ηγέτη της Μητροπολίτη Ονούφριο του , στην επισκοπή και στους κληρικούς και στο ποίμνιο» συμπλήρωσε ,ο Πατριάρχης Κύριλλος.

«Οι πολιτικοί της Ουκρανίας ανέλαβαν μια πρωτοβουλία να δημιουργήσουν, από σχισματικούς σχηματισμούς, τη λεγόμενη ενοποιημένη τοπική εκκλησία και να της δώσουν αυτοκεφαλία», δήλωσε ακόμ ο πατριάρχης και τόνισε:

«Σε αυτές τις «βαρύτατες περιστάσεις» η υποστήριξη από τις αδελφές τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι «πραγματικά ανεκτίμητη».

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...