Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ενεργειακός «σεισμός»: Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας και για τον επίγειο Turkish Stream – Κίνηση-ματ – O Ερντογάν «υποκλίνεται» στον Πούτιν

O ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η τουρκική κυβέρνηση κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την κατασκευή και του επίγειου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα το μεταφέρει στην Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία).

Τα δύο μέρη υπέγραψαν πρωτόκολλο που θα επιτρέψει να προχωρήσει η κατασκευή, η οποία είχε σταματήσει λόγω νομικής διαφοράς που είχε προκληθεί από τις τιμές του φυσικού αερίου, αναφέρει το zougla.gr που επικαλείται άρθρο του RT.

«Η Gazprom και η τουρκική κρατική εταιρία BOTAS κατέληξαν στη συμφωνία με λεπτομερείς όρους συνεργασίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ρωσική εταιρία.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από κοινοπραξία που αποκλήθηκε Turk Akim Gaz Tasima AS και συμπεριλαμβάνει ίσα μερίδια της Gazprom και BOTAS.

H Gazprom επιβεβαίωσε την είδηση χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Η αρχική συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για την κατασκευή των δύο χερσαίων αγωγών, ανάγεται στον Οκτώβριο του 2016.

Ο πρώτος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο στους Τούρκους καταναλωτές με τον δεύτερο να μεταφέρει το αέριο στη Νότια και Νοτιοδυτική Ευρώπη. Έτσι ώστε να παρακάμπτεται η Ουκρανία.

Καθένας από τους αγωγούς θα δύναται να μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο.

Ήδη η Gazprom έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου τμήματος, του υποθαλάσσιου αγωγού Turkish Stream τον Απρίλιο. Η ροή του φυσικού αερίου θα δύναται να αρχίσει και στα άλλα δύο επίγεια σκέλη από το Δεκέμβριο του 2019.

Στο σχέδιο αυτό συμμετέχει και η Ελλάδα η οποία θα κληθεί να δεχθεί στο έδαφος της τον αγωγό αυτόν.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα όμως έχει εκδώσει εδώ και πολύ πολύ καιρό ανακοίνωση με την οποία τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.

Νομίζουμε ότι το έργο αυτό θα βρει μπροστά του πολλά πολλά προβλήματα …και δεν θα «πατήσει» σε ελληνικό έδαφος στην Αλεξανδρούπολη στην οποία παρεμπιπτόντως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν βάση.

Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι, πανηγυρίζουν οι Τούρκοι, νοκ αουτ οι Αμερικανοί που ακόμη ψάχνονται πως θα ανατρέψουν το τεράστιο οικονομικό και ενεργειακό σχέδιο Ρωσίας-Τουρκίας.

Πρόκειται για βέβαια επίσης και για μια κίνηση εκδίκησης της Τουρκίας ελέω F-35. Εξάλλου είχαν πει πως εάν παγώσετε την παράδοσή τους, θα υπάρχουν αντίποινα, όπως και έγινε.

Όπως δε αναφέραμε χθες, ο Ιταλός βουλευτές μέλος του κοινοβουλίου από την «Λίγκα » Paolo Grimoldi δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, κατά την διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (SPIEF) στην Αγία Πετρούπολη, ότι θεωρεί ρεαλιστική την επέκταση του αγωγού «Turk Stream» από τη Βουλγαρία προς την Ιταλία, καθώς και την στροφή της πολιτικής της χώρας προς την Μόσχα ως εταίρου μαζί με τις ΗΠΑ .

Το «Κίνημα 5 αστέρων» και η «Λίγκα του Βορρά » δημοσίευσαν το τελικό κείμενο του «συμβολαίου» με το λαό, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς το πρόγραμμα δράσης της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Το τμήμα που αφορά τις διεθνείς υποθέσεις, αναφέρει ότι η Ιταλία επιβεβαιώνει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «προνομιακή σύμμαχο», αλλά επισημαίνει το άνοιγμα της χώρας προς τη Ρωσία, η οποία «δεν αποτελεί απειλή, αλλά ένα όλο και πιο σημαντικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο», καθώς και «στρατηγικό συνομιλητή για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων (Συρία, Λιβύη, Υεμένη)».

Από αυτή την άποψη, το επίσημο έγγραφο υποδεικνύει τη σκοπιμότητα άρσης των οικονομικών κυρώσεων της δύσης στην Μόσχα.

«Τι πρέπει να κάνουμε; Τώρα η Ρωσία συμμετέχει επίσης στον αγωγό φυσικού αερίου «Turk Stream» και η Βουλγαρία ενδιαφέρεται επίσης.

Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για τον αγωγό που θα επεκτείνει τον αγωγό από τη Βουλγαρία προς την Ιταλία για να διέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο στην χώρα, διότι η Μόσχα δεν έχει μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον.

Αγοράζουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο προέρχεται από την επικράτεια της Ουκρανίας», δήλωσε ο Grimoldi στο φόρουμ SPIEF.

Ο Ιταλός πολιτικός σημείωσε ότι η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου είναι αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση.

«Γιατί δεν φτιάχνουν το Nord Stream «κάτω από την Βαλτική Θάλασσα και γιατί ο «Turk Stream» δεν έχει σχεδιαστεί ώστε, μετά την Βουλγαρία να έρθει στην Ιταλία μιας και δεν απέχει πολύ », πρόσθεσε ο Grimoldi.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ιταλία έχει οικονομικό συμφέρον σε αυτό.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...