Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Γιατί οι Αραβο-σιωνιστές τα έβαλαν με το Κατάρ, τον μέχρι πρότινος σύμμαχό τους;

Η συμφωνία δισεκκατομυρίων που έκλεισε το Κατάρ
με το Ιράν για το τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου South Pars είναι η αιτία της κρίσης που μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε στρατιωτική εμπλοκή.

Στην μεγάλη αυτή ενεργειακή συμφωνία εμπλέκεται το Ιράν, το Κατάρ, η ρωσική Gazprom και ο… East-Med.

Το Κατάρ έχει κοινά συμφέροντα με τους Ιρανούς λόγω της συνιδιοκτησίας του μεγαλύτερου σήμερα γνωστού κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο – το επονομαζόμενο South Pars – ενώ λόγω γεωγραφικής θέσης και μεγέθους, δεν επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά στη διαμάχη σουνιτών και σιιτών στην ευρύτερη περιοχή κρατώντας ουδέτερη στάση εναντίον του Ιράν.

Η ρωσική εταιρεία «Gazprom» (30% ), μαζί με τη γαλλική Total (40%) και την Petronas της Μαλαισίας (30%) συμμετείχαν στην 2η και 3η φάση της ανάπτυξης του τομέα «South Pars» στον ιρανικό τομέα του Περσικού Κόλπου.

Το σχέδιο αφορά στην ουσία την κατασκευή αγωγού που θα διασχίζει το Ιράν -Ιράκ και Συρία που θα είναι και η πιο σύντομη διαδρομή και θα καταλήγει, εμείς εκτιμάμε στην Ταρτούς που κατασκευάζεται η μόνιμη ρωσική βάση.

Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το κοίτασμα South Pars – North Dome του Περσικού Κόλπου, που αποτελεί «το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο», με στόχο να διασχίσει τη Συρία προς την Ευρώπη.

Το Κατάρ βλέποντας να γκρεμίζονται οριστικά τα όνειρα για την δημιουργία του πρώτου αγωγού, αυτού του Κατάρ- Συρία, προχώρησε σε συμφωνία με Ιράν και Ρωσία για τον δεύτερο αγωγό, τον South Pars, τον οποίο κατέχουν με διαφορετικά μερίδια, Ιράν και Κατάρ.

Ο αγωγός αυτός προβλέπεται να χρησιμοποιήσει τον σιιτικό χερσαίο δρόμο και να φτάσει Μεσόγειο «πυρπολώντας» τον East-Med.

Γι αυτό γίνεται και το μεγάλο παιχνίδι στη Νότια Συρία και βγάζουν τελεσίγραφα οι ΗΠΑ διατυμπανίζοντας με κάθε τρόπο πως θα αποτρέψουν την δημιουργία σιιτικού χερσαίου διαδρόμου…

Στόχος δεν είναι μόνο η Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Τεχεράνη έσπευσε να υπερασπιστεί την Ντόχα ενώ και η Μόσχα ήταν πολύ επιφυλακτική και ζήτησε ηρεμία και αποκλιμάκωση.

Η στρατιωτική εμπλοκή είναι ένα ορατό ενδεχόμενο αν δεν ανατραπεί ο ηγέτης του Κατάρ εκ των έσω…

Στη Συρία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ έέλέγχουν τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Την μεγαλύτερη επιρροή την έχει όμως η Ντόχα η οποία έχει καταφέρει να τους ελέγξει και αυτό δεν άρεσε….

Όλα τα υπόλοιπα που βγαίνουν στη δημοσιότητα αποτελούν απλά αφορμή, όπως δηλαδή έκαναβ οι FT σήμερα με το δημοσίευμα τους.

Οι Financial Times αποκάλυψαν σήμερα την αφορμή, για ποιο λόγο κατηγορείται το Κατάρ ως χρηματοδότης του ISIS.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βασιλική οικογένεια κατέβαλε τον Απρίλιο 1 δισ. δολάρια ως λύτρα προκειμένου να απελευθερώσει 26 μέλη της οικογένειας που απήχθησαν στο νότιο Ιράκ αλλά και 50 στρατιώτες που συνελήφθησαν από τζιχαντιστές στη Συρία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα με αυτή την κίνηση το Κατάρ έδωσε χρήματα σε δύο ομάδες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα»: μια ομάδα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα στη Συρία και Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας.

«Η συναλλαγή αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αναφέρει χαρακτηριστικά αναλυτής στους FT.

Το γεγονός ότι τα κράτη του αραβικού κόσμου ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά της Ντόχα σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ντόχα συντάσσεται με την ατζέντα του περιφερειακού του αντιπάλου, του Ιράν.

Για την γερμανική εφημερίδα «Bild», τέλη Μαίου η κυβέρνηση του Κατάρ έσπευσε να συγχαρεί δημοσίως τον Ιρανό ηγέτη Ροχανί για την επανεκλογή του ερεθίζοντας για μία ακόμη αφορά την κυβέρνηση του Ριάντ.

σχόλιο : Μετά τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν... των συμμοριών που καθοδηγεί ο βάλτος της Ουάσιγκτον, και χρηματοδοτεί η Σαουδική Αραβία, φαίνεται πολύ καθαρά τι ακριβώς συνέβη και σε ένα βράδυ όλη η μαφία των βενζινάδων του Κόλπου αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στο Κατάρ.

Προφανώς, προφανέστατα πρίν δύο εβδομάδες ο Τράμπ έδωσε διαταγές για επίθεση στον Ιράν, μέσω των γνωστών μισθοφόρων της περιοχής, το δε Κατάρ προφανώς αρνήθηκε να μετάσχει λόγω των καλών σχέσεων που έχει με το Ιράν.

Εξ ού και η γελοία προσπάθεια αποπροσανατολισμού των γνωστών ΜΜΕ του ψεύδους, ότι ο καυγάς γίνεται διότι το Κατάρ βρίσκεται πίσω από τους τρομοκράτες, ενώ οι Σαουδάραβες δεν έχουν ιδέα για τον φόνο.

Ο βάλτος της Ουάσιγκτον αποφάσισε καθαρά, να επιτεθεί στο Ιράν. Για μία ακόμη φορά τα Αμερικάνικα φίδια θα φάνε το κεφάλι τους.





Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...